وضعیت سواد قبل و پس از پیروزی انقلاب اسلامی از نگاه معاون وزیر و رئیس سازمان
نگاهی بر اقدامات و دستاوردهای سازمان نهضت سواد آموزی در آستانه چهل و سومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی
به گزارش روابط عمومی سازمان نهضت سواد آموزی ، محمدزاده معاون وزیر و رئیس سازمان طی گفتگو با خبرنگار این روابط عمومی به مناسبت چهل و سومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی ، ضمن تبریک فرارسیدن ایام الله دهه مبارک فجر ، در خصوص وضعیت سواد آموزی کشور مطالبی را بیان نمود .
محمد زاده در آغاز این گفتگو ضمن عرض سلام و درود به روان پاک شهداء خصوصاً شهدای انقلاب اسلامی و حضرت امام خمینی (ره) و آرزوی سلامتی برای مقام معظم رهبری (مدظله العالی) فرارسیدن فجر انقلاب و چهل و سومین سالگرد پیروزی انقلاب اسلامی را تبریک گفت و یاد همه فجرآفرینان را گرامی داشت .
وی به نقش محوری امام (ره) در عرصه سوادآموزی کشور اشاره کرد و گفت : آغاز بسیج ریشه کنی بیسوادی به فرمان حضرت امام خمینی (ره) در سال های آغازین پس از انقلاب نشانه توجه ایشان به توسعه عدالت آموزشی و ایجاد فرصت برابر یادگیری برای همه در نظام نوپای جمهوری اسلامی بود . امام همواره تأکید داشتند که همه باسوادان برای آموزش افراد محروم از نعمت سواد عزمی جدّی داشته باشند .
معاون وزیر و رئیس سازمان نهضت سواد آموزی ادامه داد : در اساسنامه نهضت سوادآموزی، هدف از تشکیل این نهاد نیز از بین بردن بی سوادی در کشور اعلام شد، در این اساسنامه که در سال 1363 به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید، نهضت، سازمانی وابسته به وزارت آموزشوپرورش اعلام گردید.
محمدزاده در خصوص وضعیت سوادآموزی در کشور گفت : قبل از پیروزی انقلاب تعداد بسیاری از کودکان لازمالتعلیم از امکان ورود به مدارس محروم بودند و به همین دلیل روز به روز با توجه به روند صعودی رشد جمعیت، بر تعداد بی سوادان جامعه افزوده میشد. به طوری که طبق سرشماری سال 1355 ، از کل جمعیت 27.1 میلیون نفری 6 ساله به بالا، 14.2 میلیون نفر (52.5%) بیسواد بودهاند.
محمد زاده در خصوص درصد باسوادی جمعیت 6 ساله و بالاتر گفت : پس از تاسیس نهضت سوادآموزی تا سال 1365 نزدیک به 11 میلیون نفر به باسوادان کشور افزوده شد و نرخ باسوادی کشور از 47.5% به حدود 61.8% رسید. همچنین با اجرای طرح بسیج عمومی سوادآموزی در سال 1369 و آموزش بیش از 4.1 میلیون نفر بی سواد مطلق در طول یک دهه، در سال 1375 نرخ باسوادی در ایران به 79.5% رسید(18% افزایش). این افزایش در سرشماری 1385 ، 1390 و 1395 به ترتیب به 84.6% ، 84.8% و 87.6% ادامه پیدا کرد و در برآوردسال 1400 این رقم به 90.5 درصد افزایش یافته است. به عبارت دیگر میزان باسوادی در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی بالغ بر 42.5 درصد افزایش یافته است.
وی همچنین در خصوص جمعیت 49-10 ساله افزود : درصد باسوادی در این جمعیت در سال 1355 حدود 48.8 درصد بوده است در حالیکه طبق سرشماری سال 1395 این رقم به 94.7 درصد رسیده است و در برآورد سال 1400 به رقم 97.1 درصد افزایش یافته است که رشد بالغ بر 48 درصدی میزان باسوادی در سالهای پس از پیروزی انقلاب اسلامی را نشان می دهد.
شایان ذکر است که انعکاس اخبار مربوط به این گفتگو در خصوص اقدامات و دستاوردهای نهضت سوادآموزی پس از پیروزی انقلاب تداوم خواهد داشت.
نظر دهید