رئیس سازمان نهضت سوادآموزی مطرح کرد:بی سوادی یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در سنین 10 تا 49 سال
باقرزاده رئیس سازمان نهضت سوادآموزی در نشست خبری هفته دولت که در نمایشگاه عملکرد و دستاوردهای آموزش و پرورش واقع در دبیرستان ماندگار البرز شد، اظهار کرد:27 هزار و 240 نفر اتباع افغانستانی تحت پوشش برنامههای سوادآموزی هستند.
به گزارش روابط عمومی سازمان نهضت سوادآموزی به نقل از خبرنگار آموزش و پرورش خبرگزاری فارس، علی باقرزاده رئیس سازمان نهضت سوادآموزی در نشست خبری هفته دولت که در نمایشگاه عملکرد و دستاوردهای آموزش و پرورش واقع در دبیرستان ماندگار البرز شد، اظهار کرد: در طول یک سال گذشته ۷۰۱ هزار و ۶۸۹ نفر برای فعالیتهای سوادآموزی ثبتنام کردند که ۳۸۱ هزار نفر در دوره های آموزشی مصوب ثبتنام کردند که منجر به مدرک میشود و ۳۲۰ هزار نفر در فعالیتهای آموزشی مکمل شرکت کردند.
* سوادآموز۲۷ هزار تبعه افغانستانی در ایران
باقرزاده به سوادآموزی اتباع خارجی اشاره کرد و گفت: ۲۷ هزار و ۲۴۰ نفر اتباع افغانستانی تحت پوشش برنامههای سوادآموزی هستند که هزینه ثبتنام ۱۸ هزار و ۴۴۰ نفر را ایران پرداخت است؛ هزینه سوادآموزی ۲۴۰۰ نفر را کمیساریای عالی پناهندگان ملل متحد تقبل کرد و هزینه سوادآموزی ۴۵۰۰ نفر با حمایت مؤسسهای از نروژ، ۱۹۰۰ نفر با حمایت مؤسسه امداد جهانی پراخت شده است.
* سوادآموزی به زنان و دختران روستایی و عشایر
معاون وزیر آموزش و پرورش به سوادآموزی عشایر اشاره کرد و ادامه داد: پروژهای به صورت مشارکتی با معاونت زنان ریاستجمهوری داریم که بر اساس آن در ۷ استان، زنان و دختران روستایی تحت پوشش قرار میگیرند که ۳۲۰۰ نفر به همراه ۴۰۰ مربی تحت پوشش آموزش مهارتهای زندگی قرار گرفتند.
وی اضافه کرد: در ۵ استان هم عشایر را تحت پوشش قرار دادیم و ۳۱۰۰ نفر از زنان و دختران عشایری به همراه ۴۶۰ مربی تحت پوشش آموزشها قرار گرفتند.
* ۳۵۰۰ زندانی بیسواد آموزش دیدند
باقرزاده به آموزش مددجویان زندانی اشاره کرد و اظهار داشت: ۳۵۰۰ زندانی بیسواد آموزش دیدند؛ علاوه بر این، سالانه ۲۰ هزار نفر را در قالب فعالیتهای مکمل و فوق برنامه تحت آموزش میدهیم؛ همچنین هزار نفر از سربازان بیسواد در ۴ پادگان آموزش دیدند و این آموزشها همچنان ادامه دارد.
وی به طرح «خواندن کتاب با خانواده» اشاره کرد و افزود: این طرح موفق به کسب جایزه بینالمللی هم شده است و سال گذشته ۱۵۰ هزار نفر از خانوادهها تحت پوشش قرار گرفتند؛ در این راستا ۴۰ عنوان کتاب ساده و کاربردی آماده شده و در اختیار جامعه هدف قرار گرفته است که ۸۰ هزار نفر از آن استفاده کردند.
معاون وزیر آموزش و پرورش به طرح «کلید بهشت» با مشارکت ستاد اقامه نماز اشاره کرد و ادامه داد: این طرح در راستای آموزش احکام نماز به سوادآموزان است که از سال گذشته آغاز شد و ۵۵ هزار سوادآموز و ۵ هزار مربی تحت پوشش قرار گرفتند و امسال هم برای ۱۵۰ هزار سوادآموز و ۴۵ هزار مربی اجرا میشود.
وی با اشاره به شرکت سوادآموزان در پرسش مهر، گفت: در سال گذشته ۱۳۶ هزار سوادآموز در طرح انشاءنویسی پرسش مهر شرکت کردند.
* بیسوادی یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر در کشور
باقرزاده با اشاره به تدوین نظام آموزشی بزرگسالان، اظهار کرد: در حال حاضر در ۱۲ استان، باسوادی به بالای ۹۷ درصد و در ۶ استان به بالای ۹۶ درصد رسیده است، ضمن اینکه تعداد بیسوادان در جمعیت سنی فعال به ۲۵۰ هزار نفر کاهش یافته است.
وی با بیان اینکه سواد ۱۳ میلیون نفر در سنین ۱۵ تا ۴۹ سال در سطح ابتدایی و متوسطه اول است و نیازمند توانمندسازی هستند، گفت: بر اساس سرشماری سال ۹۰، در گروه سنی ۱۰ تا ۴۹ سال بر پایه خوداظهاری، ۲ میلیون و ۶۹۰ هزار نفر، اعلام بیسوادی کردند که ۴۰۰ هزار نفر اتباع خارجی هستند و ۳۰۰ هزار نفر نیز بر اساس گواهی مراجع مربوطه، آموزش ناپذیرند.
معاون وزیر آموزش و پرورش ادامه داد: بر اساس پایگاه اطلاعات ثبتی ما، حدود یک میلیون و ۲۰۰ هزار نفر بیسواد هستند که این موضوع بر اساس اسناد و مدارک است که با آن خوداظهاری متفاوت است؛ البته ممکن است فردی که مدرک سوم ابتدایی دارد نیز خود را بیسواد اعلام کرده باشد.
وی درباره آموزش بازماندگان از تحصیل در سنین ۱۰ تا ۱۹ سال نیز افزود: هر سال بین ۱۹ تا ۲۴ هزار نفر را تحت پوشش سوادآموزی میبریم که البته اتباع خارجی هم در بین آنها هستند؛ در حال مذاکره با مؤسسه امداد جهانی برای افزایش پوشش آنها هستیم و اینکه مشکل فقر آنها را برای تحصیل برطرف کنیم اما باید مراقبت کنیم که این کمک باعث افزایش این تعداد بازماندگان از تحصیل نشود.
* کمبود منابع موجب شد پاداش سوادآموزی پرداخت نشود
باقرزاده درباره کسری منابع و معوقات در سازمان نهضت سوادآموزی اظهار کرد: کسری منابع در همه بخشها وجود دارد اما ۸۰ درصد مطالبات آموزشدهندگان سال ۹۶ را پرداخت کردیم و برای ۲۰ درصد مابقی در حال تنظیم اسناد هستیم.
وی افزود: ۹۷ درصد بودجه سازمان نهضت سوادآموزی به طور مستقیم به استانها میرود و ۳ درصد مربوط به هزینههای ستادی است.
رئیس سازمان نهضت سوادآموزی درباره پاداش باسوادی گفت: بر اساس مصوبه سال ۹۳ مقرر شد که پاداش باسوادی پیشبینی شود و هر کسی که باسواد شود وجهی را دریافت کند؛ در سال ۹۴ این رقم ۱۳۶ هزار تومان بود و در سال ۹۶ به ۱۵۰ هزار تومان رسید.
وی ادامه داد: ما پاداش سال ۹۴ را پرداختیم و بخشی از پاداش ۹۵ را نیز تسویه کردیم اما به دلیل کمبود منابع، تصمیم گرفتیم حق الزحمه آموزشدهندگان را اولویت دهیم، البته این تعهد بر عهده ماست و انجام میشود.
باقرزاده درباره لایحه اجباری شدن آموزش نیز اظهار کرد: این طرح باید در قالب مصوبه دولت یا شورای عالی انقلاب فرهنگی یا مجلس تصویب و اجرا شود؛ در حال حاضر آموزش اختیاری است و اگر فردی بخواهد زودتر از نظام آموزشی خارج شود حاکمیت نمیتواند، ممانعت کند.
وی درخصوص آموزش مجازی نیز گفت: آموزش مجازی، روش بسیار کمهزینه و مفیدی است که به بیش از ۱.۵ میلیون نفر ـ ساعت ارائه شده و ادامه دارد.
نظر دهید